Едва 16% от жилищата или всеки шести имот от сегмента, обявен за продажба в София, си намира купувач до месец от пускане на обявата, смятат столични брокери. Техните сметки сочат още, че за други около една пета от продаваните апартаменти сделка се сключва за период от 1 до 3 месеца.

За около половината от имотите обаче мераклии да ги придобият се появяват едва около шестия месец, откакто са на пазара. Малко под 20% от офертите се реализират след чакане повече от година.

Сроковете на продажба на жилището зависят от много фактори, казват имотните брокери. На първо място е завишаването на цената и липсата на гъвкавост тя да се намали при появата на потенциален клиент на практика могат „да консервират” офертата и тя да стои доста дълго време, без никой да прояви интерес към нея. На второ място роля играе и състоянието на жилището. По-голямата част от купувачите, вземащи имот за собствено ползване, а не за инвестиция, вече предпочитат жилище, в което само да нанесат мебелите си и да заживеят по-бързо в него. Малко са вече мераклиите, които искат да се занимават с майстори да им ремонтират жилището, освен ако не разчитат на собствените си сили. На трето място скоростта на сделката зависи и от разположението на продавания имот. Естествено, ако цената на имота не е раздута, то в елитните квартали и зоните с удобна комуникация (особено където наблизо има спирка на метрото) е много по-лесно да се намери купувач. В останалите столични квартали търсенето е концентрирано около районите, близки до метростанциите.

Някои от брокерите са на мнение, че продавачите на по-стари апартаменти са с по-малки шансове на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Според други обаче немалка част от търсенето е насочено именно към старото строителство. Неговите предимства са, че се купува реална площ, а не се плащат стълби и други общи части. Феновете на старото строителство изтъкват още и факта, че звукоизолацията в немалко от новите кооперации е като в 30-40-годишните панелки или ЕПК блокове. Отделно в старите блокове разпределението на жилищната площ е по-нормално и за двустаен апартамент се смята жилище, в което кухнята е отделно, а не е набутана в хола във вид на бокс. И не на последно място, се икономисва допълнителната инвестиция в довършването на имот, купен „на шпакловка и замазка”, който не е годен за нормално обитаване.

От началото на лятото все по-малко продавачи се съгласяват да правят отстъпка от първоначално обявената цена, констатират столичните брокери. За последните няколко месеца за 2 от 3 апартамента в София сделките са се сключвали на нивото на първоначално обявената оферта.

В столицата продължават да се предлагат и купуват повече двустайни, като на тях се падат 4 от 10 продажби. Делът на тристайните е 29%. Сделките с гарсониерите са били под една десета. Най-търсени от двустайните са тези с площ от 50 до 65 кв. м и с цена до 1000 евро на кв. м. Повечето продадени тристайни през третото тримесечие са били до 100 квадрата на цена до 950 евро/кв. м.

Интересното е, че около една пета от сделките за периода са за над 100 000 евро. Всяка четвърта покупка на жилище обаче е била на цена до 50 000 евро. Почти толкова са и продажбите в диапазона от 50 до 70 хиляди евро и на тези между 70 и 100 хиляди. В София най-търсените райони за покупка на жилище са центърът и кварталите „Лозенец”, „Банишора”, „Студентски град” и „Гео Милев”.

От агенцията по вписванията отчитат, че в периода юли-септември има увеличаване на броя на сделките с недвижимости не само в областните центрове, но и в Казанлък и Ботевград.

Наемите на столичните офиси стигнаха 13 евро на квадрат

Наемите на офисите в столицата от най-високия клас „А” стигнаха 13 евро за квадрат, показва анализ на пазара за първите девет месеца на една от специализираните агенции в сегмента. Според брокерите празните кантори в София продължават да намаляват. Това е довело до ръст на наемите на офисите с около 9 на сто от началото на годината.

Най-високите аренди в сегмента се предлагат в първокласните офис сгради в централната градска част и по големите булеварди. Търсенето е доминирано основно от IT и аутсорсинг компании, с които се сключват около 60% от наемните сделки. За деветмесечието отдадените под наем площи достигат 105 хил. кв. м.

Търсенето на офиси у нас е основно от IT и аутсорсинг компании, искащи да наемат по-големи площи
Намаляването на дела на празните офиси стимулира и наемането на площи, които са още в строеж. Брокери прогнозират, че недостигът на качествени офиси в столицата ще продължи, защото завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 хил. кв. м. Отделно немалко от предлаганите бизнес имоти са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели. От бранша обясняват още, че като цяло третото тримесечие на годината е било силно като наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане остава 1,803 млн. кв. м кантори от клас „А” и „Б”.

Към края на септември в строеж са били около 210 хил. кв. м, които се очаква да излязат на пазара през следващите 3 години. От тях близо 30 на сто вече са спазарени с наематели и това допълнително намалява риска от свръхпредлагане в близките години.

Наред със София един от най-бързо развиващите се офис пазари в България е Пловдив. Към края на деветия месец на годината във втория по големина град в страната в строеж са 40 хил. кв. м кантори. Под тепетата наемите за висок клас имоти от сегмента площи са от 8 до 10 евро за квадрат.

Източник: stroitelstvoimoti.com

Категории Интересно