Преди покупка на жилище – какво да проучим?

от Ависта на

Искате да купите жилище и не знаете от къде да започнете? Определете бюджета, сроковете и вашите очаквания за бъдещето жилище – и започвайте търсенето на подходящ вариант.

Започването на процеса на покупка на жилище става с определянето на бюджета за бъдещия ви имот (дори със стойността, която ще надвишите), онази критична точка, която не сте готови да прескочите. Научете и лихвата по заема и размера на месечните вноски, ако възнамерявате да се възползвате от банкова финансова помощ.

Преди покупка на жилище – какво да проучим?

Пригответе всички тези суми, за да нямате неприятни изненади. Предимството на ипотеката е, че банката проверява жилището, което искате да купите, което означава, че евентуална измама се свежда до минимум, няма риск от неправилно оформени документи и „изгубени“ собственици.  Трябва обаче да сте готови да изпълнявате условията на банката, най-важното от които е да погасявате навреме вноските си по кредита.

Покупка на жилище

Следва да се определи местоположението на бъдещото жилище: апартамент или къща, неговият размер, брой етажи или на кой етаж да се намира. Бъдете подготвени за това, че процесът на избор, закупуване и издаване на всички необходими документи не е бърз. Възможно е да не харесате нито първия, нито втория вариант за бъдещето ви жилище.

Преди покупка на жилище – какво да проучим?

Това е сериозна покупка, при която е необходимо да се претеглят всички плюсове и минуси. Колко време ще е необходимо  да стигнете до работа. Колко далеч от бъдещия ви дом е метрото, детската градина или училището. Къде се намира най-близката поликлиника или болница. Всичко това трябва да се има предвид и да се вземе под внимание при избора на жилище.

 

Разбира се, ако жилището е с цел инвестиция, този кръг от въпроси се разширява, като от съществено значение е апартаментът да е на комуникативно място и в район с добра инфраструктура.

И още един ключов момент – изберете надежден строител, ако планирате закупуване на нов апартамент, или брокер – такъв, на който наистина можете да се доверите. Брокерът може да проследи историята на желаното от вас жилище,  да проучи документацията и да ви предпази от злоупотреби.

Освен това, подгответе се към непредвидени разходи, които могат да бъдат добавени към договора за покупко-продажба, като заявления, такси, а за в бъдеще –  промени в лихвения процент на банката, възможни са колебания на финансовата стабилност в семейството ви. При покупка на апартамент трябва да сте си подготвили „въздушна възглавница“. Внимателно прочетете всички клаузи в договора, искайте допълнително време за проучването му, искайте съвет от роднини и приятели.

Категории Интересно