Оглед на жилище е първата крачка към неговото купуване. Препоръчително е да се направят два огледа преди предприемането на тази важна стъпка. Ако огледът е само един, от това, как ще го направите, зависи дали ще е успешна инвестицията ви.

Подготовка преди оглед на апартамент

Ако се заинтересувате от конкретен апартамент, следва внимателно да проучите местоположението му – то е от изключителна важност. Вижте какви обекти се намират в близост, има ли някакви отрицателни фактори, които не могат да бъдат променени като големи шосета или заведения, от които ще е шумно в новия ви дом. Проверете колко е комуникативно мястото: има ли наблизо спирка на градския транспорт, аптека, поликлиника, детска градина, училище и магазин от голяма верига – последното не е задължително, но е за предпочитане.

Как да направим оглед на апартамент преди да го купим

Повечето сделки на пазара на недвижими имоти стават с участието на брокер. Попитайте го дали е виждал жилището и неговите документи – по този начин вие предварително ще можете да поставяте въпроси, които ви интересуват, като например:

–          какво е изложението на апартамента, който искате да купите – север и юг са съответно  студени през зимата и горещи през лятото, т.е. за предпочитани са западно и източно изложение;

–          каква е чистата застроена площ на жилището (днес в документите записват цялата площ на имота, т.е. с общите части);

–          ако жилището е ново – има ли издаден Акт 16, което означава, че в него е разрешено живеенето и няма неуредени въпроси;

–          как ще стане заплащането – ако теглите кредит това може да забави изплащането на сумата и други.

Ако някой от отговорите не ви удовлетворява, няма смисъл да си губите времето за оглед на избраното жилище. Не ходете на оглед и преди да сте наясно какво точно търсите и какво жилище можете да си позволите.

По кое време и как се прави оглед на апартамент

Ако огледът е предварителен, хубаво е да го направите в светлата част на деня. Така можете да видите движението на слънцето, светъл или е тъмен апартамента. В допълнение на дневната светлина по-добре се забелязват недостатъците.

За предпочитане е огледа да става без присъствието на собствениците. Така няма нужда да бързате и спокойно да направите оглед на апартамента (но не забравяйте да попитате брокера за програмата му). Това е времето, в което трябва да попитате всичко, което ви интересува, в това число дали са правени наскоро сериозно ремонти. Обърнете внимание на състоянието са стените, подовите настилки, вратите и прозорците, има ли апартамента нужда от ремонт, дали шумът отвън се чува в жилището, има ли в блока асансьор, какво е общото състояние на блока и предблоковото пространство. Хубаво е да се запознаете със съседите.

Попитайте брокера си има ли нещо, което не виждате, но трябва да знаете преди да направите сделката. Поискайте да видите документите на апартамента, който искате да купите.

Всеки купувач на жилище трябва да е наясно, че процесът на търсене на жилище и правенето на огледи може да е както много бърз, така и много бавен. Всичко зависи от желанията на купувача и предлагането на пазара на недвижими имоти.

Категории Полезно