КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, КОГАТО ДАВАТЕ АПАРТАМЕНТ ЗА ПРОДАЖБА НА АГЕНЦИЯ

Имате да кажем апартамент за продажба в центъра на София и си мислите, че ще го продадете лесно и бързо – все пак чудесен имот на страхотно място не може дълго да остане непродаден, нали? Огромно е изкушението на всеки собственик да опита сам да продаде имота си, без посредник. Така се спестяват брокерските комисионни и чистата сума, която ще остане в собственика е по-голяма. Но практиката показва, че сделка без агенция за недвижими имоти най-често се случва когато имотът който се продава е на точна пазарна цена или малко под нея. Тогава купувач се намира прилично бързо и стига да няма проблеми с документацията сделката става лесно. Реалността обаче е друга – почти всички имоти на които собствениците решават да продават сами излизат на пазара с цена по-висока от реалната и тогава имотът залежава на пазара. След време собственикът губи мотивация и не рядко се стига до оттегляне на офертата от пазара. В този случай продавачът на имота смята, че пазарът е стагниран, сделки не се случват и ще чака по-добри времена. Наемането още на първоначалния етап на специализирана агенция за имоти с множество сделки зад гърба си на подобни на този апартаменти, гарантира определянето на реална цена, на която апартаментът ще се продаде без да бъде подценен, дори в немалко случай – малко по-висока от пазарната цена. Естествено всеки собственик има право на личен избор и в случай че избере агенция професионалистите ще се справят с разгласата и рекламата на офертата, търсенето на купувач, организирането огледите, преговорите, оформянето на документацията.  Какво обаче е задължително да знаете, когато давате своя апартамент за продажба в центъра на София на агенция?
 Изберете агенция с основен фокус – покупко-продажба на жилища и се уверете, че тя има брокер, който отговаря за вашия район. По-специализираните агенции обикновено предлагат по-качествени услуги. А фактът, че има брокер, който отговаря за вашия район, в случая центъра на София, е още по-успокояващ.
 Говорете с брокера, който продава имоти във вашия район. Много е вероятно да поискате твърде висока цена на своя апартамент за продажба в центъра на София и то точно заради местоположението му. Или пък да поискате твърде малко пари. Нека брокерът ви консултира относно цените на имотите като вашия в центъра на София, да ви информира за търсенето, предлагането. Някои агенции за недвижими имоти – „Ависта“ например – предлагат допълнителни услуги за собственици: леки ремонти, придаване на търговски вид на имота. Все неща, които ви помагат да го продадете по-лесно.
 Съвместната ви работа с агенцията за недвижими имоти трябва да бъде скрепена с договор. Независимо дали давате тристаен апартамент за продажба в центъра на София или боксониера в Дружба, ако една агенция се е съгласила да ви представлява, да търси купувач на имота, да прави огледи и да ви помогне с документалното оформяне на сделката, то вие задължително трябва да подпишете договор с нея. Така и двете страни са спокойни и спазват по-стриктно правата и задълженията си. Изберете внимателно агенцията, на която ще поверите вашия имот. Търсете доказани професионалисти и коректно отношение. Успех!
Категории Полезно