Плочките са много добър материал за покриване на повърхности. Поставяме ги в коридора, на терасата, но най-вече в банята и кухнята. Ще се спрем на спецификите на плочките, които поставяме в банята и кухнята.

Как да изберем плочки за банята и кухнята

Днес на пазара има богат избор на плочки и безспорно те са най-доброто покритие за стените в банята. Можем да избираме между фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор и стъкло.  Когато избираме плочки за банята, трябва да се ръководим от следните фактори: здравина на материала, покритие, дизайн и цена.

Как да изберем плочки за банята и кухнята

Най-важното за плочките, които поставяме в банята на пода, е да са с ниска водопропускливост – проверете я на гърба на плочката. В сравнение с плочките за стената, плочките за пода трябва да са с по-голяма дебелина, защото са подложени на натоварване, и с по-ниска водопоглъщаемост.  Плочките както за пода, така и за стената, трябва да бъдат влагоустойчиви и да не корозират.  При избора на плочки за пода в банята също е важно да се обърне внимание на тяхната повърхност – избирайте матови плочки, защото при гланцовите има голям риск от пързаляне, а и полираните плочки се поддържат по-трудно. Гланцираните плочки са по-подходящи за стените, тъй като отразяват светлината и банята изглежда по-просторна и светла.

Image result for bathroom and kitchen tiles

Плочки от какъв материал да изберем за стените, а какви са по-подходящи за пода в банята? На стените се поставят фаянсови плочки с по-мека текстура, които лесно се използват за облицовка на ъглите. Добър избор за пода в банята биха били плочките от гранитогрес (с много ниска водопропускливост), от мрамор (много добра влагоустойчивост, за любителите на лукса и стила), от теракот (по-порести са и пропускат повече вода в сравнение с първите два вида), от керамика – традиционните фаянсови плочки и от стъкло, които са последния писък на модата, но имайте предвид високата степен на чупливост при тях.

Как да изберем плочки за банята и кухнята

Плочките в кухнята са предимно фаянсови. Керамичните плочки са екологичен и безопасен материал. За пода в кухнята са най-подходящи плочките от теракот и от гранитогрес.

Как да изберем плочки за банята и кухнята

При избора на дизайн на плочки за банята и кухнята следва да се ръководите от личния си вкус и интериор в дома. А цената – както се казва, според възможностите. Високата цена обаче ще е оправдана само за много високо качество на плочките.

Как да изберем плочки за банята и кухнята

И в края можем да изведем извода, че при избора на плочки производителят не е толкова важен. Залагайте на качеството!

Категории Интересно