Важно ли е да пестим вода в дома си? Несъмнено! От една страна, водата не е вече никак евтина. Свиването на излишно големите разходи е добре дошло за всяко домакинство.

Ефективни начини да пестим вода в дома си

От друга страна си даваме сметка, че може и не толкова евтина, но вода все пак си имаме. Има обаче територии в света, където водата и петрола са на почти една цена. С няколко ефективни начина да пестим вода в дома си ние ще намалим разходите в семейния бюджет и ще допринесем за съхраняване на световния воден ресурс при това без много усилия.

Ефективни начини да пестим вода в дома си

Няколко познати начина да пестим вода в дома си, но е хубаво да си ги припомним:

  • спирайте водата докато миете зъбите си, сапунисвате ръцете или се бръснете;
  • вземете си душ вместо вана – така спестявате 3 пъти по-малко вода;
  • проверете за загуби на вода в тоалетното казанче – можете да спестите до 800 литра вода в месец!
  • Не използвайте казанчето като кошче за отпадъци – харчите излишно 7 – 8 литра вода за едно изхвърляне на боклук.
  • проверете всички кранове за теч. При теч на една капка вода в секунда се стига до загуба на 24 литра вода на ден, а за месец количеството се равнява на повече от 700 литра.Ефективни начини да пестим вода в дома си

Как да намалим консумацията на вода с помощта на съвременни смесители и душове.

  • Използвайте смесител с една ръкохватка, вместо с две. Така топлата и студената вода се смесват по-бързо и не разходвате излишна вода докато отваряте и затваряте двете ръкохватки в търсенето на оптимална температура на водата.
  • По-добро решение обаче е смесител с аератор. При такъв смесител се получава смесване на струята вода с въздуха („аерация“ в превод от гръцки език е „въздух“), при което мехурчетата с въздух преминават през водата и я разпръскват. Така налягането на водата не се променя, но разходът й е двойно по-малък. За по-ефективно пестене на вода аератори се монтират и на душа.
  • Още по-добро решение е сензорният смесител. Това е доста скъпо, но много ефективно устройство, което спестява до 70 % от водата. Безконтактното подаване на вода в тези смесители се дължи на вградения инфрачервен датчик, който реагира на движение в определен диапазон, като само е необходимо да доближите ръцете до крана. Като правило такива устройства са снабдени с термостат. Освен че имат оригинален дизайн, този тип смесители са много удобни, тъй като няма нужда да докосвате крана, не е необходимо да настройвате налягането и температурата.

Ефективни начини да пестим вода в дома си

И нека напомним, че най-сигурният начин да установите има ли течове в дома ви, е да проверите водомера – при спрени кранове и наличие на течове, стрелката ще отчита разход на вода.

Категории Полезно