Спалнята е помещението, което трябва да предлага спокойствие и да гарантира здравословен и пълноценен сън. За това до голяма степен съдейства атмосферата, мебелировката и използваните акценти. 10 лесни за изпълнение идеи ще Ви вдъхновят да превърнете спалнята си в истински оазис.

1. Махнете телевизора от спалнята – неговото място е в дневната или в къта за семейни забавления. Според психолози гледането на телевизия в леглото разрушава добрия сън.

10 начина да подобрите атмосферата в спалнята

2. Мястото на компютъра също не е в спалнята, а в домашния офис кът. Така ще се освободите от натрапчивите мисли за служебни задължения, ангажименти и проекти, върху които работите в момента.

3. Теорията за цветовете гласи, че различните цветове имат различно въздействие върху хората и тяхното настроение. Хладните цветове – синьо, зелено, бледо виолетово, по правило успокояват нервната ни система и затова са препоръчителни за спалнята. Избягвайте твърде ярките и дръзки цветови комбинации. Добър вариант са също неутралните тонове като слонова кост и бежови нюанси.

4. Уверете се, че в стаите до Вашата спалня няма системи за домашно кино или други шумни уреди. Ако съседите Ви разполагат с такива, добре е да направите шумоизолация на стените – инвестираните средства ще се възвърнат под формата на спокойствие и здрав сън.
5. Изберете т. нар. блекаут за прозорците. Той представлява непропускаща светлина материя, която се монтира зад пердетата и завесите и работи на същия принцип. Целта е максимално да контролирате светлината в спалнята – никой не обича да вижда през прозореца уличното осветление или фаровете на преминаващи автомобили. Освен това блекаута притежава шумо и топлоизолационни качества. Ако пък работите главно нощем и дневният сън за Вас е от изключителна важност, то блекаута просто е задължителен.

6. Ако все пак предпочитате да спите на известно количество светлина, за предпочитане са нощните лампи с нисък волтаж на крушките.

7. Понякога съседите могат да Ви събудят през нощта, докато посещават банята си, а причината е т.нар. шумни тръби. Опитайте се да ги изолирате с подходящи материали.

10 начина да подобрите атмосферата в спалнята

8. Уверете се, че вратите и прозорците са солидни и здрави, не скърцат при по-силен вятър и имат шумоизолиращи качества.

9. За да бъде въздуха в спалнята подходящ за сън, снабдете се с филтър и овлажнител за него алергените и сухият въздух нарушават съня и са причината да се събуждате уморени. Като бонус много от тези уреди за въздух създават бял шум, който има способността да неутрализира другите дразнещи звуци.

10 начина да подобрите атмосферата в спалнята
10. Поддържайте спалнята си подредена – разхвърляните дрехи и лични вещи създават неприятен хаос, който действа стресиращо на сетивата.

Източник: Sgrada.com

Категории Полезно