Какво правим с нотариалния акт и с договора за ипотека при развод. Съветът на специалистите е да се помисли за уреждане на имуществените отношения още преди сключването на брак. Не само предбрачния договор, но и една консултация с банков експерт при вземане на ипотечен заем, също ще е от голяма полза

Разводът и ипотеката на жилището

Разводът и ипотеката на жилището

„В най-масовия случай, когато съпрузите купуват жилище с ипотека, единият от тях е кредитополучател, а другият е солидарен длъжник. В този вариант, ако искаме да уредим нещата със собствеността, солидарният длъжник може да се откаже от неговата част в полза на кредитополучателя. Понякога се налага кредитополучателят да плати определен процент, за да придобие цялото жилище, а също така да поеме и оставащите вноски”, коментират експерти от УниКредит. При взаимно съгласие бившият солидарен длъжник може да продължи да помага. При този вариант, когато кредитополучателят поема всичко, някои и допълнително финансиране, за да бъде укрепена кредитната сделка. Ако има разногласия дали това да стане, банката се съобразява с бракоразводното решение на съда.

8834b8cf18b4de0d00ae81c6e44fe608_big

Детето също играе роля, когато става дума за семейното жилище. Обикновено имотът остава на този родител, на когото се присъжда детето, дори и да не е кредитополучателят, а човекът, на чието име е кредитът, трябва да продължи да го изплаща.

След излизане на решението на съда то се носи на банката и кредитополучателят трябва да напише молба свободен текст как си представя бъдещето на общото жилище и погасяването на заема. „Подписва се анекс от всички страни. Тази промяна в договорените отношения трябва да стане със съгласието и на двамата бивши съпрузи, а ако няма такова, се взима предвид решението на съда”, допълват експерти.

Когато жилището е голямо обикновено двете страни прибягат до неговата продажба и закупуването на два по-малки апартамента. „Всъщност това е причината разводите да се нареждат сред факторите, които движат пазара на имоти и на ипотечно кредитиране.

Когато обаче става въпрос за единствено семейно жилище, купено с ипотека, нещата не са толкова лесни. В този случай законът винаги защитава първо интересите на децата, а единственото семейно жилище е отредено да подсигури тях. Така че продажбата на имота би могло да не бъде решение, което съдът ще приеме за приемливо. Преди да се предприеме подобна сделка, е добре да се направи консултация с адвокат, който е експерт по семейно право”, препоръчват банкови експерти.

 

Източник: ФАКТИ.БГ

22/09/2016г

Категории Интересно