Ависта_3Предстои ви покупка на жилище или ще продавате апартамента си? Добре е преди да взимате каквито и да било решения да се запознаете с положението на пазара на недвижими имоти в София за есен 2015. След това по-лесно ще прецените реални ли са очакванията и изискванията ви и ако е необходимо, да ги коригирате.

За да ви помогнем да направите информиран избор, зададохме на нашите брокери няколко въпроса, свързани с покупко-продажбата на жилища в София. Прегледайте обобщените отговори, ще са ви от полза.

Пазарът определено се е раздвижил тази есен. Търсенето на апартаменти се е повишило с около 20%. Не така обаче стоят нещата с предлагането. Добрите имоти на прилична цена са малко, продават се бързо и като цяло се наблюдава глад за качествени жилища – ново строителство, тухла, с добро разположение.

  • Най-търсените имоти са

ново тухлено строителство. Жителите на София определено предпочитат тухлените сгради. Поради липсата на достатъчно новопостроени такива, част от купувачите се ориентират към тухла, старо строителство. Много е важно обаче сградата да е реновирана.

Трети в класацията на най-търсените имоти са ЕПК блоковете, което според нашите брокери се дължи на доброто вътрешно разпределение на жилищата в тях.

Повечето купувачи търсят двустайни и маломерни тристайни апартаменти. На стабилен интерес се радват и гарсониерите. Най-малко са купувачите за големи жилища с 2 – 3 спални и квадратура над 70 кв. м.

Хората, които търсят гарсониери са склонни да дадат между 25 и 30 000 евро. Таванът за купувачите на двустайни и маломерни тристайни апартаменти е 60 000 евро (в редки случаи 65 000).  Големите апартаменти с 3 – 4 стаи са между 80 000 и 100 000 евро.

  • Кои са предпочитаните квартали

Ако имате апартамент в южните или източни квартали на София, ще ви е много по-лесно да го продадете. Основното търсене към момента е насочено към тях. Най-слаб интерес има към северните райони на града.

  • Какво най-често отблъсква купувачите от дадено жилище

Една от водещите причини е липсата на метро. Комуникативността на мястото, наличието на разнообразен транспорт и възможността бързо да се стигне до ключови точки в града стават все по-важни за купувачите и ако липсата им не е компенсирана от по-ниска цена на имота, предпочитат да продължат да търсят.

Друга съществена причина е липсата на асансьор, ако апартаментът е на висок етаж и недостатъкът не е компенсиран от цената.

Слаб е интересът към запуснати, стари, нереновирани сгради, дори и цената на предлагания имот да е по-ниска.

  • Какъв е профилът на купувачите

Най-много са младежите и младите семейства, за които това е първа покупка на жилище.

Забелязва се и нарастващ интерес от страна на хора от провинцията, които до този момент са живели под наем. Вероятно, защото сумата на месечната вноска за банката и наемът към момента е почти една и съща.

Основно се търсят апартаменти за живеене, по-рядко се продават големи апартаменти и се търсят за купуване по-малки с цел отдаването им под наем.

Между 50% и 70% от клиентите, купуват жилище с кредит.

  • Купуване на жилище на „зелено“

Забелязва се определено завръщане на интереса към покупката на жилище на „зелено“. Една от причините за това вероятно е недостигът на качествени жилища – тухла, ново строителство. И все пак прави впечатление, че купувачите са много по-взискателни и стриктни отпреди. Сделки на „зелено“ се сключват само с доказали се строители и то след като е направена проверка на фирмата и на цялата документация.

Ависта_9

 

Ако искате да продавате или купувате жилище и имате нужда от доверен партньор с опит в бранша или просто от повече информация, за да уточните изискванията си, свържете се с нас. Ще ви помогнем.

И.Могилска

АВИСТА БЪЛГАРИЯ

 

www.avista.bg

Категории Полезно