Комфортът в дома се създава не само от неговото подреждане и ергономичност, но и от  умелото проектиране на осветлението. Като за начало трябва да се определи сценария за осветление на една или друга зона. За целта трябва да изясните как ще прекарвате времето в жилището си. Например в кухнята  може да има сценарий за готвене, в спалнята – почивка, четене на книги или работа (ако поставите работно бюро). Зад всеки от сценариите има различни методи за избор на осветление.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Има няколко основни правила за планирането на осветлението в жилището ни.

  1. Осветлението не трябва да е много рязко. Помислете как може да се избегне преходът от светлина в сянка; да се премахне излишната яркост и блясък – това само ще ви изморява очите.
  2. Цветът и интензитета на осветлението следва да се избират въз основа на материалите и цветовете в интериора, защото всеки от тях ще отразява светлината по собствен начин. Например бели и гланцови повърхности усилват светлинния ефект, а тъмните цветове, обратно, абсорбират светлината. Необходимо е да се изчисляват и спазват стандартите за осветление за всяка стая. Например, в хола, спалнята, банята и детската стая осветлението трябва да бъде 200 Lux, а в кухнята и кабинета – 300 В коридора оптималната интензивност на осветлението е 100 Lux.
  3. При определянето на броя на осветителните тела трябва да се съсредоточите не само върху необходимата интензивност на осветлението, но и върху подреждането на мебелите; също така е важно да се има предвид броят на контактите в помещението.
Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Да се разходим по стаите.

В коридора, където често няма естествена светлина, лампите на стените и таваните трябва да бъдат затворени с матиращи плафони, така че светлината им да запълва равномерно цялата стая. Оптимално решение е използването на няколко стенни или таванни осветителни тела 50-100 Lux. Ако имате дълъг коридор, поставете преходни електрически ключове, за да бъде удобно включването на осветлението при влизането в дома ви и изключването му от вътрешната част на жилището.

В хола вариантите за осветление варират в зависимост от времето, прекарвано от семейството в помещението: почивка на цялото семейство, приемане на гости, четене на книги. Тук е необходимо да се инсталират няколко източника на светлина: подови лампи до дивана, архитектурно осветление на тавана, декоративно осветление на нишите в помещението. В хола е уместно да се поставят лампи с възможност за самостоятелно регулиране на осветлението.

Спалнята е стая за почивка, но тук домакините също могат да работят или да четат. Често в спалнята има съблекалня, която също трябва да бъде добре осветена. Осигурете до всяко легло индивидуална лампа, светлината от която ще бъде достатъчна за четене. Ако в спалнята има работно място, тогава е важно да има локално осветление за работното място. Не забравяйте, че светлината на масата трябва да пада отляво и да бъде разпръсната.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Осветлението в кухнята и трапезарията е друг важен въпрос. Отделно заслужава да се отбележи поставянето на лампи над работната зона. Обикновени те се монтират под стенните шкафове и това е добър вариант. Също така добро осветление трябва да бъде осигурено над масата за хранене.

В банята е важно да се осигурят два типа осветление: общо и насочено. Общото осветление трябва да бъде разпръснато – това може да се постигне с плафон или луна. Основното е, че те имат защита от влага. Насоченото осветление е в близост до огледалата, където се поставят осветителни тела или се купуват огледала с вградено осветление.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Осветлението в жилището ни – техники за постигане на най-добър ефект.

Ако апартаментът или къщата има стълбище, обърнете специално внимание на осветлението му, защото липсата на осветление може да доведе до наранявания. Стълбището трябва да е осветено по всяко време на денонощието, затова се опитайте да го осветите напълно. Висяща лампа в центъра и стенни лампи по стените, а защо не и подови лампи за по-лесно ориентиране, ако има стъпала. За да спестите енергия, използвайте LED осветление и сензори за движение.

Днес пазарът предлага богат избор от лампи: от изискани класически до лаконични модерни. Вие решавате на кой стил да отдадете предпочитание. Важно е да се вземе предвид размерът (осветителната лампа трябва да изглежда пропорционално в интериора), формата на плафона (тя трябва да е удобна по време на работа), материалът на производство и качеството на сглобката. Например някои некачествени лампи за стената, изработени от изкуствени материи, могат да се повредят под въздействието на голяма температура.

Категории Полезно