Музеят за история на СофияСлед почти 17 години от идеята за създаването му, той отваря врати в Централна минерална баня на 17 септември.
Фотограф: Мария Съботинова
Музеят за история на София открива официално своята постоянна експозиция на 17 септември 2015 г. Музеят е част от бившата Централна минерална баня.

За реновирането на музея и и оформянето на експозиционните зали  бяха отпуснати 5.6 млн. лв. по оперативна програма “Регионално развитие”. Столичната община съфинансира изпълнението на проекта с над 2 млн. лева.

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално на празника на столицата – 17 септември 2015 г.
Над 120 000 експоната, представящи вековната история на София, ще бъдат подредени на площ  около 5600 кв.м в осем тематични зали на четири нива.

Постоянната експозиция е разпределена по зали, както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.
Сред най-ценните експонати са: стъклен съд тип “Ваза диатрета”, стенописи и икони от т. нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, “Златната каляска”, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип “Паяк”, автомобил “Мерцедес”, Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

История
Музеят за история на София е основан през 1928 г. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. “Бански” 3 обаче е разрушена при бамбандировки през 1943 г. Оттогава за столичния музей се търси дом.
През 2015 г. Музеят символично се завръща отново на пл. “Бански”, този път в реновираната и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. Тук ще могат да се видят 8 различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в.

Източник:http://gradat.bg/