Метростанция

Спирката на подземната железница е в сиво, синьо и бежово и е с дължина 122 В сиво, синьо и бежово е новата метростанция “Хаджи Димитър”, която е спирка №5 от третата линия на метрото в София. Тя е изградена по Милански способ, казва изпълнителят “Трейс холд груп” АД. Видеото на новата метростанция бе публикувано в социалната мрежа.  Станцията е разположена под южното платно на бул. “Владимир Вазов” между ул. “Черковна” и “Тодорини кукли”. Има два входа – от северната страна към моста “Чавдар” и от страната на хипермаркет Билла. Дължината на метростанцията е 122 метра.

По цялото продължение има предпазна стъклена ограда с врати, които се отварят синхронизирано с тези на влака. Всички нови станции са с такива съоръжения, за да се гарантира сигурността на гражданите. Метростанцията е готова да посрещне първите пътници. Поставени са всички надписи и указателни табели. Тунелният участък от МС III-6 до МС III-5 е сложен за изпълнение поради разнородните геоложки условия и високите подпочвени води, както и близостта на станциите до корекцията по перловската река, обяснява изпълнителят. Северният вход на метростанция “Хаджи Димитър” минава под Перловската река и излиза на тротоара на бул. Владимир Вазов. Тунелът между станции 6 и 5 е изграден по нов австирйски метод с дължина 500 м.
Заради епидемията от коронавирус и извънредното положение още не са конкретизирани датите на пускането на третата метролиния.  

Източник: stolica.bg

Категории Интересно