ИЛИ КРАТЪК СПИСЪК С ИЗНЕНАДИТЕ, КОИТО ОЧАКВАТ НОВОДОМЦИТЕ, ЗАКУПИЛИ СИ НОВО ТУХЛЕНО ЖИЛИЩЕ

Купуват ли се панелни апартаменти? Май все още да. И тази тенденция едва ли скоро ще спре. Това е изключително интересен казус в света на сделките с недвижими имоти в България. Защо някой ще купи например двустаен панелен апартамент с цена на 1000 Евро квадратния метър. Та новото тухлено строителство в същия район, на подобни имоти, е на близки цени , а в някои случаи е дори и на по-ниска цена на квадратен метър. И си купуваш имот, който можеш да довършиш по свой тертип и желание.  А панелите в повечето случаи имат нужда от ремонт, подмяна на водопроводни и електроинсталации, дограма и т.н… И все пак са си старички – последните такива са завършени в началото на 90-те години на миналия век. Както и да погледнем, най-добрите години за тях сякаш са отминали вече… Защо все пак се купуват? Какви са причините това да се случва? След обстойно проучване и множество консултации със специалисти в бранша(брокери от агенции за недвижими имоти) успяхме да открием следните фактори:

Причина 1: ПРИ ПОКУПКА НА ПАНЕЛЕН АПАРТАМЕНТ НЕ СЕ ПЛАЩАТ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ ОТ СГРАДАТА (плащаш каквото виждаш)

При новото строителство в квадратурата на имота се включват и т.нар. „идеални части“ от сградата(площадки, стълбища, коридори и т.н.), чиято площ е около 10-12% от площта на имота, но може да достигне и до умопомрачителните 20-25%. Не е мястото тук да обсъждаме дали това е коректна или не практика, а отбелязваме действителността. Така че ако един нов имот се предлага/рекламира като 65кв.м.(колкото е площта на най-често срещаните панелни двустайни апартаменти), най-вероятно чистата му площ ще бъде 55-60 кв.м., което е доста малко и налага, в повечето случаи, холът и кухнята да са обединени в едно помещение.   Ако все пак човек държи да получи ново тухлено жилище с големината на панелния апартамент – реални 65 квадрата, то трябва да заплати и допълнителните идеални части към тях, тоест стойността на покупката се увеличава доста.

Причина 2: ГОЛЕМИНА И ФОРМА НА ПОМЕЩЕНИЯТА

Важен довод в полза на панелните апатраменти е и големината на помещенията – в старото строителство всичко е по стандарт и изненади няма. Докато при новото творбите са безкрайни. Най-често страдат спалните – срещано е да се предлагат имоти, в които те са с големината на тенис маса. Това може да не е проблем за 5 годишния ви син, който намира това за очарователно, но за вас си е.

Тук трябва да отбележим и още един не рядко срещан факт- в някои нови жилища, поради технически причини, има ненужно големи помещения. Най – често това са коридорите или терасите. Разбира се, никой не иска да има антре, извито и дълго като анаконда, или тераса, по-голяма от обитаемата площ на жилището, която всъщност е покривът на съседите отдолу и купувачите са принудени да я заплатят, без да имат нужда от такава.

 ПРИЧИНА 3: НАЛИЧИЕ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА В ПАНЕЛНИТЕ КОМПЛЕКСИ

Във всеки град на България, където никнат нови жилищни комплекси, този въпрос е особено наболял и това най-отчетливо се вижда в София. Квартали като Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Малинова долина страдат от липсата на детски градини и училища, тъй като общините реагират изключително бавно на този проблем. А това наистина е проблем за желаещите да си закупят ново, тухлено жилище в тези райони. На никой родител няма да му е приятно да води детето си в съседен квартал, най-често с автомобил, вместо да „притича“ по пантофи през три блока и да остави малкия си „мъфин“ да се социализира в детската градина или образова в училище. И това при положение, че детето е прието в съседния квартал, защото правилата за прием в градини и училища все повече дават тежест на критерии, които са в полза на децата, попадащи в района на заведението. Един прекрасен пример в противоположната крайност е недолюбвания(освен от живеещите в него) от повечето софиянци кв. Люлин. В този жилищен комплекс, с преобладаващи панелни жилища, в почти всеки микрорайон има по едно училище и две детски градини. Училище няма само в 10-ти микрорайон, но затова пък в съседния 9-ти има две. Впечатляващо, нали?

ПРИЧИНА 4: ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ БЕЗКРАЙ…

От тази беда страдат всички новодомци, имали неблагоразумието да са едни от първите, населили новата сграда. Завършвате с любов  и наслада последния детайл от новата ви гордост, наречена дом и вече сте готови да се отдадете на заслужено спокойствие в новата ви придобивка. Да, ама не. Секунди след това съседът до вас тръгва по вашия път и с огромен хъс започва да кърти стени, пробива дупки или цикли паркет… Сбогом на спокойствието за няколко седмици, не дай боже да е бавен – месеци. И когато стоически изтърпявате докрай цялата олелия, изненада – ще се нанася и съседът над вас… и така до безкрай. Тук е мястото да добавим и още един интересен факт – докато не преминат почти всички ремонти и нанасяния, асансьорът в сградата не работи. За да не се счупи от претоварване и активна употреба!

ПРИЧИНА 5: УЛИЦИ И ТРОТОАРИ

Тук смятаме, че даването на доводи е безсмислено. Всеки знае калните бразди с половин метрови коловози, гордо разположени пред новите сгради. Ако не – да отиде да ги види, те не могат да се скрият. Особено зрелищни са през дъждовните сезони. А тротоари – за тях да не говорим, защото  ги няма. На разположение са едни тънки пътечки, които се вият около сградите, най – често с ширината на стъпалото ви, които в слънчево време ще ви отведат с чисти обувки до спирката на градския транспорт, която е само на десет минути разстояние.

ПРИЧИНА 6: МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ

Не дай си боже да не разполагате с бюджет, който да ви позволи покупката на гараж или паркомясто! Или просто сградата да не разполага с достатъчно такива или пък въобще да няма. Категорично ходенето по мъките при паркиране ви е в кърпа вързано.

ПРИЧИНА 7: ОТСТОЯНИЯ

Това е химера при новостроящите се комплекси в София. Дори в първоначалния момент да имате прекрасна гледка към планината, тя магически може да изчезне през следващите няколко месеца и да се сдобиете с информация за навиците на новите ви съседи в отсрещната сграда, с които може да си подавате ръка през терасата.

ПРИЧИНА 8: НАЛИЧИЕ НА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

В старите панелни квартали на столицата , при самото построяване на сградите е обмислено, че все пак хората имат и деца, за които е хубаво да бъдат изградени площадки, където да могат да се забавляват.

При новите сгради тези мисли са на по – заден план и евентуално, ако строителят е решил да спести малко място от паркоместа, може и да изникне детска площадка до блока, горе – долу с размерите на хола ви, пък ако в сградата има повечко малки деца – може би ще е добре да си направите график за посещението и.

Настоящата публикация има информационна цел, не е препоръка за покупка и не трябва да се тълкува като инвестиционен съвет!

П.С.

В тази статия посочихме 8 причини, поради които се купуват панелни апартаменти. В следващата ни публикация ще дадем поне толкова, поради които пък се купуват тухлените жилища

П.П.С.

Пропуснахме да кажем и, че най-хард панелния комплекс – Люлин – си има НОВА, ТУХЛЕНА част, наречена гордо ЛЮЛИН ЦЕНТЪР. И за нея, с малки изключения, важи написаното по-горе.

Категории Интересно