Цените на имотите бележат спад. Поне това се отчита от статистиката и от брокерите на недвижими имоти. След бурния ръст на пазара през изминалите няколко години наблюдавахме известно охлаждане в сектора в условията на криза. Все повече стават специалистите, коментиращи, че моментът е подходящ за покупка на жилище. Ето и част от доводите.

Когато купувате жилище

Когато купувате жилище

1. Имотите не могат да паднат под своята себестойност.

2. Макар и при затегнати условия, в последните два месеца има оживление на кредитния пазар.

3. Цените в големите градове и столицата са в пъти по-ниски от останалите страни от ЗИЕ, както и на Балканите.

4. В населението има спестявания между 10-12 млрд. евро, които рано или късно трябва да заработят отново.

5. Ниските данъчни ставки ще привлекат чуждестранните инвеститори, когато кризата свърши.

6. За преминаването на най-лошата част от кризата вече има симптоми в страната от където тя започна – САЩ.

7. И на края трябва да се има в предвид, че след кризата обикновено има тежка инфлация.

Ако тези доводи ви се струват достатъчни, за да неутрализират алчността от това да чакате по-ниски цени, в случай че сте решили да купувате жилище, ето и някои грешки, които да избегнете при покупката.

  • Капариране преди да е договорен кредит. Един от лесните начини да изгорите с една значителна по размер сума, особено в настоящите условия на затруднено кредитиране. Такива примери има все повече . Не си мислете, че ако сте говорили с банката си само преди шест месеца и ви е дадена устна уговорка, че ще ви се отпусне кредит, това е сигурно. Нещата се променят непрекъснато.
  • Лош подбор на агент. Тук нещата са ясни. Няма нужда да ви обясняваме, че лошият агент (доколкото той защитава добре вашите интереси) може да ви нанесе сериозни щети, не само финансови, но и свързани с бъдещото качество на вашия живот.
  • Лоша локация. Знаем какво е най-ценното при един имот – локация, локация, локация. Това важи особено, когато става въпрос за имот с инвестиционна цел. Както казват англичаните „не сме толкова богати да си позволим евтиното“. За съжаление ние не сме англичани и често сме склонни да правим известни компромиси за сметка на качеството. Не забравяйте обаче, че става въпрос за една от най-големите покупки в живота ви. Естествено това в никакъв случай не означава, че трябва да купите най-скъпото. Купувате това, което можете да си позволите, като търсите оптимум между цена-качество.
  • Купувате първото, което видите. Отивате на оглед с още двама-трима „кандидат купувачи“ и след 15 минути разглеждане и под страх те да не ви изпреварят, решавате, или по-скоро убеждавате сам себе си, че това е имотът на живота ви. Обикновено емоционалните решения са тези, за които можете да съжалявате най-много. Не се оставяйте продавачът да ви притиска. Със сигурност не отговаряйте веднага или най-малкото не носете парите за капаро в себе си, така ще имате време да размислите и да се предпазите.
  • Купувате повече отколкото ви трябва. Всеки си мисли за семейство и деца, а и повечето хора обичат да живеят в къща. Ако перспективите ви обаче не са точно такива, може би покупката на многостайно жилище не е най-правилното решение за вас. От една страна, най-вероятно банката няма да ви финансира в достатъчно голяма степен, а от друга, защо да плащате в момента за нещо, което няма да ползвате в следващите 5-10 години например.
  • Значителни по размер покупки са недопустими, ако сте решили да си купувате имот. Тук влизат покупките на автомобили, тегленето на потребителски краткосрочни кредити, издаването на ваше име на няколко кредитни карти и др. Това значително намалява кредитния ви рейтинг и възможности за разчитане на ипотечен кредит.
  • Не отчитате всички разходи. При покупката на имот трябва да разполагате с една определена сума в брой, която ще ви се наложи да използвате за разходи като нотариуси, данъци и други скрити разходи.
  • Не четете договора. Не само, че трябва вие да го прочетете внимателно, но трябва да се консултирате и с адвокат. Обикновено договорите се дават от продавачите, като бъдете сигурни, че те защитават изцяло техните интереси. Не се страхувайте да преговаряте и да искате да се променят определени клаузи от договора или да се включат и допълнят такива. В крайна сметка договорът е двустранно споразумение, което се предполага, че би следвало да защитава интересите и на двете страни.
  • Закупуването на жилище е нещо повече от само огледи на различни имоти. Важното е да се намери точният имоти, в точния район на точното място, с точната цена, по възможност минимална загуба на време и усилия.

 

Най-добрият начин да постигнете това е да работите с професионален брокер, който наистина ще разбере какво търсите и какво искате.

 

 

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ УСЛУГИТЕ НА АГЕНЦИЯ/БРОКЕР?

Началото:

1. Ще ви даде информация за цените на районите, които ви интересуват, за да може да прецените кой е най-подходящ за вас.

2. Ще ви разкаже подробности за всички предлагани в момента на пазара имоти според вашите критерии.

3. Ще ви даде полезни съвети относно недостатъците и предимствата на всеки апартамент.

 

 

Търсенето:

1. Ще ви заведе на огледи на апартаменти, които вие сте избрали според описанието им.

2. Ще ви даде детайлна информация за всеки имот и ще отговори на всички ваши въпроси относно такси и др.

3. Ще ви обърне внимание на дефектите, ако има такива.

 

Преговори и договор:

1. Ще ви помага в преговорите, ще бъде на ваша страна и ще се опита да свали обявената цена на имота, ако това е възможно.

2. Ще изготви договора в най-точния за вас вариант.

 

Изповядване:

1. Ще направи всички необходими неща преди изповядването на сделката.

 

Източник: вестник за обяви АЛО-София

Категории Полезно