Зониране на жилището: основни грешки и негласни правила: Повечето собственици на малки апартаменти смятат, че малките им жилища не са подходящи за зониране. Това не е така. Умното разпределение на зони ще спомогне гарсониера или едностаен апартамент да изглеждат функционални и красиви.

Всеки дизайнер преди да се заеме със зониране на жилището, трябва да е наясно с предпочитанията на живущите в него, както и да разбере за плановете им за няколко години напред. Ако например планирате да имате деца след няколко години, то още на този етап това трябва това да се има предвид при зонирането на пространството в жилището. Важно е да се помни, че всяко зониране преди всичко е насочено към подобряване ергономичността на апартамента ви.

Зониране на жилището: основни грешки и негласни правила

Зониране на жилището: основни грешки и негласни правила

Общи препоръки

– В малките жилища при зонирането често се използват огледала. Като алтернатива могат да се използват бели стъкла. Те не създават оптична измама, но внасят усещане за лекота.

– Не трябва да се забравя за т.нар. мъртви зони като коридорите. Ако се „вмъкнат“ в общия обем на жилището, от тях може да се извлече максимална полза.

– В помещенията с малка площ мебелите трябва да изпълняват повече декоративна функция. Местата за съхраняване може да се направят скрити като например вградени гардероби.

Зониране на жилището: основни грешки и негласни правила

Основни грешки

Основните грешки, които се случват при опита за зониране на малка стая или апартамент, обикновено са свързани със шкафовете и преградите.

  • Шкафовете създават усещане за теснота. Като алтернатива използвайте напълно отворени или частично затворени стелажи. Те помагат да се избегне глухото разделение на зони. Оптималната дълбочина на стелажа не трябва да превишава 40 см.
  • Зониране на стаите с помощта на прегради също не е най-доброто решение в малките апартаменти. Заменете ги с пластмасови или дървени 3D-панели, които за разлика от преградите пропускат светлина и заемат по-малко място.

Съществуват няколко прийома за зониране

Издигане на подиум позволява да се акцентира на определена част от помещението. Например може да се повдигне зоната на кухнята, която да се отдели с помощта на модул от общото пространство на помещението. Освен това подиумът може да се използва като допълнително място за съхраняване на предмети

Използване на релефи на тавана и сваляне нивото на тавана в някои зони. Например тесния коридор ще изглежда много по-добре, ако частично свалите нивото на тавана. По този начин можете да избегнете ефекта на кладенеца.

Комбиниране върху стените на различни текстури и цветове – един от най-достъпните и ефектни прийоми. Може да се акцентира върху определена зона в стаята с включване на релефен или контрастен участък върху стена с неутрален фон.

Всяка функционална зона трябва да има свой източник на осветление: абажур над масата, висящи светлини над работната зона, нощни лампи в зоната на спалнята, лампи с окачен таван в зоната на всекидневната. Светлинните сценарии спомагат за зонирането на стаята и визуално я правят по-голяма.

Съветваме да избирате единна цветова гама за стените, пода и тавана. С помощта на този прийом се постига размиване на граници и създаване на единно пространство. Отделни зони на този фон може да изпъкват с помощта на акценти от определен цвят.

Категории Полезно