За колко може да си купите … манастир

от Ависта на

d312f82e6c000f1ae7d7c566825846b4_big

В центъра на Прага се продава манастир на стойност 15.5 млн. EUR. Сградата от XIX век е решена в неоромански стил и се намира в сърцето на чешката столица. Според анализатори, покупката на въпросния имот е отлична инвестиция, тъй като може да се превърне в хотел или съвременен жилищен комплекс.

Сградата на бившия женски манастир „Пресвета Богородица” доскоро се е използвала в качеството на Музея на пощите. От там обаче са решили експозицията да бъде преместена в друга сграда и не са успели да намерят ново предназначение на манастира, поради което са решили да го продадат. Друга причина да се разделят с историческия имот е скъпата му поддръжка.

Ръководството на Чешката поща, която е придобила имота още в далечната 1919 г., смята, че цената ще е много по-висока от тази, на която ще започне търгът – 15.5 млн. EUR.

При всички положения, обаче бъдещият собственик ще трябва да отдели и значителни финансови средства за реновирането на манастира, като се има предвид, че обектът е исторически паметник, а някои негови части, като например църквата „Свети Гавриил,” трябва да бъдат запазени в автентичен вид. А това означава, че алтернативното използване на сградата ще е силно ограничено.

Източник: ФАКТИ.БГ

Категории Интересно