Застраховка на имота ни – неоправдана инвестиция или необходимост

от Ависта на

Да застраховам жилището си или да не го застраховам – този хамлетовски въпрос си задават много хора. Обикновено след по-голямо бедствие или настъпили щети, всички са единодушни, че застраховка на имота е необходима. Когато обаче такива неща не се случват, често се питаме – не беше ли това неоправдана инвестиция?

Застраховка на имота ни – неоправдана инвестиция или необходимост

Везните определено клонят към убеждението, че застраховка на имота е необходимост. Особено това се отнася до имоти, намиращи се в рискова зона (сеизмичен район или често повтарящи се природни бедствия – пожари, наводнения, безгрижни съседи и други). Освен това, застраховката с основно покритие е приемлива за повечето хора като цена.

Цената се променя в зависимост от избрания застрахователен пакет и дали се възползвате от бонусите, които при всяка застрахователна компания са различни. От не по-малко значение е и фактът, че застраховката осигурява спокойствие на собственика на имота, че имуществото му е защитено от загуба.

Дори и да сте убедени, че застраховката е необходима, не подценявайте сключването на застрахователна полица –  тя е част от управлението на вашите лични финанси. Направете информиран избор, запознайте се с „подводните камъни“ в застраховането, такива като база за застраховане, размер на самоучастието и др. и изберете план, който ви устройва най-много. И не забравяйте, че трябва да се обърне внимание на малкия шрифт.

И все пак, какво да застраховаме? От основното покритие не може да избягате – обикновено е пожар или пожар и природни бедствия. Основното покритие е минимумът от рискове за сключване на имуществена застраховка. Към основното покритие започвате да добавяте рискове, които според вас биха били удачни да се включат, поради местонахождението на имота, който застраховате и заобикалящата го среда. Препоръчваме да не пестите от рискове. Да, всеки риск се заплаща, но когато те са повече, цената намалява.

Ако застраховате жилище, закупено с кредит, ще трябва да се съобразите с исканията на банката за обхвата на застрахователния план.

Категории Полезно